Warsztaty kulinarne klasy II a
Uczniowie klasy II a uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w CKM przy ul. Lokatorskiej. Zajęcia odbyły się pod hasłem „Tradycyjne polskie potrawy”.
Celem ich było upowszechnienie wiedzy na temat zdrowego odżywiania, promocja tradycyjnych polskich i regionalnych potraw oraz rozwijanie zainteresowań sztuką kulinarną. Uczniowie poznali krótką historię polskiej kuchni oraz tradycje kulinarne regionu łódzkiego.
Po części teoretycznej dzieci przystąpiły do zajęć praktycznych - przygotowania pierogów, jednej z najpopularniejszych polskich potraw.
Wałkowały przygotowane ciasto, wyciskały okrągłe kształty, nakładały farsz i lepiły pierogi. Degustacja własnoręcznie przygotowanych pierogów z kapustą i grzybami oraz z serem była najbardziej wyczekiwanym punktem zajęć.
To były bardzo ciekawe zajęcia, które pomogły odkryć niejeden talent kulinarny. Wiemy już, że kuchnia polska to jedna z najlepszych na świecie.