KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Oferta

Nasza placówka to szkoła przyjazna dziecku.

Dbamy o wysoki poziom nauczania, rozwijamy zainteresowania i pasje uczniów, dbamy o bezpieczeństwo, kształcimy i wychowujemy w duchu tolerancji, humanizmu i patriotyzmu.

  • realizujemy innowacje pedagogiczne
  • oferujemy szeroką ofertę zajęć pozalekcyjnch, dających szansę rozwoju zainteresowań ucznia w zakresie muzyki, plastyki, sportu, informatyki, języka angielskiego i innych
  • zapewniamy profesjonalną pomoc psychologiczno - pedagogiczną oraz logopedyczną
  • organizujemy cykliczne imprezy okolicznościowe o charakterze intergracyjnym, wychowawczym i edukacyjnym
  • kultuwujemy tradycje szkoły
  • kładziemy nacisk na edukację zdrowotną, ekologiczną i regionalną oraz naukę języka angielskiego
  • nasi uczniowie mogą pochwalić się licznymi sukcesami w konkursach i zawodach

Ponadto zapewniamy: naukę w systemie jednozmianowym; profesjonalną opiekę nauczycieli, wychowawców świetlicy i pedagoga; pyszne obiady w stołówce szkolnej; indywidualizację pracy dydaktyczno - wychowawczej.

 

Realizujemy wiele programów i projektów edukacyjnych wspomagających rozwój psychiczny i fizyczny ucznia, m.in.:

 

  • „Mleko w szkole” (uczniowie klas I – VI),
  • „Owoce w szkole” (uczniowie klas I – III),
  • „Od grosika do złotówki” (projekt dla klas II i III edukacji finansowej realizowany przez Fundację Kronenberga przy Citi Handlowy i Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości),
  •  W latach 2013-2015 realizowaliśmy projekt „From story to story” w ramach programu Comenius. W ramach projektu szkoła będzie współpracowała z siedmioma szkołami podstawowymi z następujących krajów: Wielka Brytania, Turcja, Francja, Rumunia, Litwa, Hiszpania oraz Węgry
  •  „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży” (Szwajcarsko - Polski Program Współpracy dla uczniów klas I – VI) - otrzymaliśmy certyfikat w 2016 roku.
  •  trzykrotnie otrzymaliśmy certyfikat "Szkoły Przyjaznej Uczniom z Dysleksją".

 

Brak anonimowości i życzliwa, rodzinna  atmosfera jest gwarantem, że Państwa dziecko poczuje się u nas jak w domu.

Wychowawcami klas I w roku szkolnym 2020/2021 będę:

Agnieszka Jańska - Tyluś

Zofia Owczarek

Agnieszka Jańska – Tyluś – nauczyciel dyplomowany edukacji wczesnoszkolnej. Ukończyłam pedagogikę wieku dziecięcego na Uniwersytecie Łódzkim. Od 30 lat jestem nieprzerwanie związana   z zawodem nauczyciela. Za wieloletnią pracę dydaktyczno- wychowawczą zostałam uhonorowana Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Nagrodą Prezydenta Miasta Łodzi oraz Nagrodami Dyrektora. Codzienność edukacyjną urozmaicam udziałemw różnorodnych akcjach, projektach, konkursach, dbając o to, by wszystkie te działania przynosiły korzyść uczniom. Podejmowane działania stwarzają możliwość uatrakcyjniania zajęć, zachęcają dzieci do robienia ciągle czegoś innego i nowego. Wrazz uczniami uczestniczyłam w projekcie „Pierwsze uczniowskie doświadczenia drogą do wiedzy” oraz „Zaprogramuj przyszłość”, Ogólnopolskiej Akcji „Śniadanie daje moc”, a udział w ogólnopolskim projekcie „Aktywnie po zdrowie” pozwolił nam się uplasować na 5 miejscu w Polsce. 

Współpracuję z wieloma instytucjami prowadzącymi działalność edukacyjną, by zabierać swoich podopiecznych w ciekawe miejsca i kształtować różne umiejętności. Moi wychowankowie odnoszą sukcesy w konkursach, swoje prace prezentują na ogólnołódzkich wystawach i wernisażach. Uważam, iż w pracy nauczyciela najważniejsze jest dostrzeganie w każdym dziecku małego człowieka wraz z jego zdolnościami i możliwościami, ale również kłopotami i ograniczeniami oraz umiejętność zdobywania zaufania uczniów. 

Kiedy pracuję z dziećmi jestem naprawdę sobą. Ogromną satysfakcję czerpię z tego, iż mo przebywać w gronie tak inspirujących osób, jakimi są uczniowie. Dzięki nim ciągle się czegoś uczę, staję prze nowymi wyzwaniami. To oni ratują mnie przed rutyną. Dzieci nauczyły mnie cieszyć się bez powodu i być ciągle czymś zajętą. Cieszą mnie sukcesy moich wychowanków – te małe i trochę większe, ich uśmiech, radość i zaufanie jakim mnie darzą. Mam satysfakcję, iż pracuję z dziećmi, ale przede wszystkim dla nich!  

Gdy nie pracuję najchętniej spędzam czas z rodziną i przyjaciółmi oraz aktywnie włączam się w pomoc bezdomnym zwierzętom – jestem wolontariuszką w OTOZ. Uwielbiam też kontakty z ludźmi, gdyż one dodają mi energii. Pasjonują mnie podróże oraz malarstwo i niezwykłe obrazy Joan’a Miroi Claude’a Moneta. Swoją pasję do sztuki staram się zaszczepić w moich wychowankach.  

Agnieszka Jańska - Tyluś - wychowawczyni klasy I

 

 

 

 

 

 

Zofia Owczarek – wychowawca i nauczyciel dyplomowany edukacji wczesnoszkolnej z 33 letnim stażem pracy. 

Absolwentka Akademii Świętokrzyskiej ukończony kierunek nauczanie początkowe i wychowanie przedszkolne, dodatkowo ukończyłam kurs kwalifikacyjny z zakresu pedagogiki opiekuńczo – wychowawczej oraz Studia Podyplomowe na Uniwersytecie Łódzkim - Logopedia z emisją głosu i Studia Podyplomowe na Akademii Humanistyczno - Ekonomicznej - kierunek Neurologopedia ogólna i dziecięca. 

Jestem autorką innowacji  pedagogiczno - programowej: pt „Mały Polak - Europejczykiem”, która poszerza program edukacyjny o treści europejskie. 

Jestem  nauczycielem aktywnym, poszukującym nowych ciekawych form pracy z dziećmi, chętnie dzielę się swoimi wiadomościami, służę pomocą i doświadczeniem, uczestniczę wraz z moimi uczniami w szeregu działań oraz w projektach we współpracy z wieloma instytucjami m. in.  

- w ramach projektu „Poznać – Zrozumieć – Doświadczyć - Praktyczne przygotowanie nauczyciela do wykonywania zawodu nauczyciela wczesnej edukacji” we współpracy z Uniwersytetem Łódzkim opiekuję się studentami podczas praktyk w szkole (od 2011 roku do chwili obecnej). 

- uczestniczyłam z dziećmi w akcjach: „Od grosika do złotówki”, „Świerszczykowy Klub Pożeraczy Liter”, „Aktywnie po zdrowie” – klasa otrzymała w ogólnopolskim konkursie wyróżnienie za przygotowane i  wystawione przedstawienie „Na straganie”. 

- na terenie szkoły zainicjowałam powstanie Koła Caritas i jestem jednym z jego opiekunów, prowadziłam dostarczanie i wydawanie żywności wszystkim potrzebującym 

- pozyskałam dotację w kwocie 25.069 zł. na dofinansowanie zadania „Poznanie świata podstawą szacunku dla środowiska – edukacja ekologiczna klas I – IV Szkoły Podstawowej nr 83 w Łodzi” i doposażyłam szkołę i klasopracownię w szereg pomocy dydaktycznych i audiowizualnych - dofinansowanie przyznane zostało ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi. 

- w bieżącym roku szkolnym uczestniczyłam w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym „Zaprogramuj przyszłość”,  którego celem było podniesienie kompetencji cyfrowych, w szczególności tych związanych z nauką programowania w edukacji wczesnoszkolnej oraz doposażenie szkoły w sprzęt do nauki programowania w roboty, maty edukacyjne, tablety. 

„Mów dziecku, że jest dobre, że może, że potrafi...” 

  Te słowa wspaniałego wychowawcy jakim był Janusz Korczak przyświecają mojej codziennej pracy. 

Podczas wieloletniej  praktyki miałam okazję przekonać się że poznanie potrzeb uczniów, stworzenie sprzyjającego klimatu i odpowiednich sytuacji dydaktycznych, to warunki niezbędne przy rozbudzaniu motywacji do działania, do nauki. Doskonale wiem, że aby zrozumieć, trzeba najpierw poznać, wzbudzić ciekawość, a następnie w sposób przystępny wyjaśnić i zachęcić dzieci do działania. Moi uczniowie są radośni i zmotywowani do nauki i chęci odkrywania, a to daje mi dodatkowe siły i motywację do nadążania za ich potrzebami i oczekiwaniami. 

Prywatnie jestem mamą dwójki wspaniałych, dorosłych już dzieci, w czasie wolnym lubię czytać i gotować. Moje hobby to poznawanie naszego kraju i podróżowanie, ale uwielbiam również jazdę na rowerze.   

Do klasy I „b” zapraszam wszystkie dzieci, które lubią „małe i duże podróże” – nawet gdyby odbywać się miały tylko palcem po mapie i z użyciem wyobraźni. 

Zofia Owczarek - wychowawczyni klasy I